5 september, 2022

Biophilic design

Biophilic Design richt zich op het menselijk verlangen en de behoefte om in contact te zijn met de natuur.

Studio Lime ontwerp interieurs volgens de principes van biophilic design

Zeg….is dat niet iets met planten? Ja, het gaat zeker over het toepassen van planten in interieurs. Maar het gaat vooral over gezondheid. Hoe kun je interieurs ontwerpen waar het welzijn van de gebruiker centraal staat? Goed toegepast is biophilic design de sleutel naar een gezonde woon,- of werkomgeving. Het komt neer op het integreren van de natuur in interieurontwerpen op de volgende 2 manieren; 

  1. de natuur letterlijk naar binnen te halen
  2. door een natuurlijke omgeving te simuleren

Waarom biophilic design?

Het doel van biophilic interieurs is het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijt geraakt doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen.

Terwijl de natuur een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens juist zo wel bij varen. Nu meer dan ooit!

Minder stress

Zelfs als je 40 seconden naar een afbeelding van de natuur kijkt, verandert de manier waarop je hersenen informatie verwerken in een modus die ‘aandachtsherstel theorie’ wordt genoemd. De prefrontale cortex wordt rustiger omdat je minder energie verbruikt na het zien van de afbeelding. Hierdoor zul je minder gestrest zijn en kun je beter kennis opnemen en verwerken. 

kantoor van Natuurhuisje
Veel natuurlijke elementen in ons kantoorontwerp voor Natuurhuisje

The indoor generation

Wij brengen veel van onze tijd binnen door (in steden wel tot 90%) en eigenlijk weten we best dat dit niet bepaald goed is voor onze gezondheid. Zeker als je beseft dat we over het algemeen niet bewust nadenken over de producten die we in onze huizen en kantoren toepassen. Dat de verf die we gebruiken op onze muren, de pvc’s die we op de vloer leggen of de schoonmaakmiddelen waar we mee poetsen toxische stoffen vrij laten die die we inademen. Kijk maar eens naar dit filmpje over “The indoor generation”.

Voordelen biophilic design

Door het toepassen van verschillende design elementen die je ook ziet in de natuur kun je veel van deze problemen in interieurs voorkomen. Een gezond binnenklimaat is bijvoorbeeld één van deze elementen. Maar ook natuurlijk licht, een fijne akoestiek en goede materialen zijn belangrijk. 

De direct merkbare voordelen voor gebruikers van deze biophilic ruimtes zijn;

  • minder stress
  • verbeterde stemming, cognitieve functies en gezondheid
  • een toename van energie, productiviteit, creativiteit en een gevoel van veiligheid
  • een verbeterde kwaliteit van leven

Deze voordelen zijn aangetoond in diverse wetenschappelijke studies en er zijn verschillende case studies die de positieve effecten overduidelijk laten zien. (Biophilic design bron). En eigenlijk zijn deze studies de bevestiging van wat we intuïtief wel aanvoelen; de natuur is goed voor onze (mentale) gezondheid!  

Toepassingen biophilic design

Je ziet veel interieurs, op deze manier ontworpen, in de tech industrie, hospitality en in de gezondheidszorg. Dit zijn met name plekken waar het werk stressvol en veeleisend is. En waar je dus echt het verschil kunt maken in het welzijn van medewerkers.

Maar je kunt het toepassen op elke binnenruimte. Van elke kamer in je huis tot aan de grootste shopping malls; onderzoek naar deze laatste laat zien dat bezoekers langer bleven en de besteding met 1,3% omhoog ging na het aanbrengen van planten en andere natuurlijke elementen. En in de hotelbranche zijn mensen bereid maar liefst 20% meer te betalen voor een kamer met uitzicht op de natuur!

AANBIEDING

Laat nu een biophilic design scan maken van uw bedrijf voor € 250,- *) Wij komen langs om te inventariseren op welke manieren u kunt profiteren van de heilzame werking van de natuur in uw bedrijfsruimte en we schrijven een advies op maat waar u zelf mee aan de slag kunt of wat u kunt delen met uw interieurontwerper of architect.

*) Vraag naar de voorwaarden, normale prijs € 500,-

Biophilic architectuur – Singapore

In Singapore begrijpen ze hoe biophilic design werkt; daar brengen ze de natuur de stad in door muren, kolommen en neon te vervangen door bomen, bladeren en insecten. Biofilie is de motor achter het welzijn van niet alleen de natuur zelf maar ook van de mensen die in de stad leven. Op deze manier kun je een dichtbevolkte miljoenen stad toch leefbaar houden.

Categorieën

Planten in huis halen is een heel goed en vrij eenvoudig begin als je zelf aan de slag wilt met biophilic design. Maar als ontwerpers gaan we verder dan alleen het toevoegen van planten. We maken hierbij een onderverdeling in 3 categorieën:

  1. direct contact met de natuur
  2. indirect contact met de natuur
  3. hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte

Coffeelab

Categorie 1 direct contact met de natuur

Hierbij moet je denken aan water, bomen, planten, daglicht. Hierboven zie je ons ontwerp voor CoffeeLab in Eindhoven; hier is veel daglicht, een oase aan levende planten, zichtlijnen langer dan 6m en veel hout toepassingen.

lerarenkamer basisschool

Categorie 2 indirect contact met de natuur

Denk aan contact met de natuur in de vorm van materialen, kleuren, vormen, patronen. Maar ook ventilatie, akoestiek, verlichting, geuren, geluiden.

Dit biophilic interieur, de lerarenkamer van een basisschool, heeft veel kleurgebruik dat direct terug te vinden is in de natuur. Maar ook de houten vloer, de ronde vormen van de stoelen en de print op de achterwand zijn voorbeelden van indirect contact met de natuur.

Bhalu yoga

Categorie 3 hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte

Dus is de ruimte energiek, ontspannend, herstellend? Welk gevoel geeft een ruimte je? Dit is een project van ons in Nijmegen. Koffiezaak en yoga studio Bhalu, waar alles draait om rust en ontspanning. Je kunt je hier even terugtrekken, er is een goede akoestiek en een fijn binnenklimaat. Bovendien hangt er een soort van spanning omdat de yogastudio zich in de kelder bevind. Je voelt je opgeladen en energiek na een bezoek aan deze zaak.

Hoger doel

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen weer te connecten met de natuur. Om ze te laten ervaren hoe positief dit werkt op hun stress level en hoe fijn ze zich hierbij voelen. Voor henzelf, maar ook voor het grotere geheel…Immers, als mensen weer in verbinding staan met de natuur, en daardoor met zichzelf, zullen ze ook bewuster zijn en vanzelf beter voor de natuur om zich heen gaan zorgen. Zodat we samen een positieve impact kunnen maken!

Voorbeeld project

Hieronder zie je een foto van CoffeeLab in Breda. Deze vestiging hebben we vanaf de basis (oude VVV kantoor) mogen ontwerpen en daarbij was het de wens om zoveel mogelijk biophilic design elementen in het interieur toe te passen. Aan de rechterkant van het pand zit een CoffeeLab zoals we die al vaker hebben mogen maken.

Aan de linkerkant hebben we een ruimte mogen inrichten met verschillende flexwerkplekken (WorkLab). Hier kun je ongestoord een ruimte (of bureau) huren voor korte of langere tijd. Met diverse faciliteiten zoals vergaderruimte, lunch, koffie etc. Een hele uitdaging om hier dezelfde fijne vibe te creëren zoals in alle CoffeeLab vestigingen maar dan wel met een betere akoestiek, minder harde materialen en gericht op mensen die er langere tijd verblijven. Hoe we dat gedaan hebben en welke biophilic elementen we hier precies hebben toegepast lees je hier…

gezonde werkplek

Wil jij ook werken in een ruimte waarin je je van nature goed voelt? Maak direct een afspraak om te kijken wat we voor jou kunnen doen door te bellen met Lianne op nummer 06-511 680 60 of mail naar lianne@studiolime.nl