31 mei, 2018

Biophilic Design

Het is al enige tijd geleden dat ik er voor het eerst mee in aanraking kwam; Biophilic Design. En hoe meer ik er over hoorde, hoe meer ik dacht; “maar dat is precies wat ik probeer te doen met mijn ontwerpen!”. Zo’n herkenning van iets wat je van nature al doet maar wat dan ineens een naam krijgt, en waar zelfs een hele beweging en wetenschap achter blijkt te zitten, zo gaaf! Ik kreeg een mooi boek mee van Interface over de 14 patronen van Biophilic Design en raakte steeds enthousiaster.

Biophilic Design Agency (BDA)

Zo enthousiast dat ik begin 2018 samen met Avelien Thoben en Nelleke Minten (van ThobenMinten) een collectief ben gestart waarbinnen we ons alleen maar bezig houden met het ontwerpen van werkruimtes volgens de Biophilic Design filosofie. De website is online dus leuk als je een kijkje neemt op Biophilic Design Agency

Achtergrond

In 2050 zal 66% van de ontwikkelde wereld verstedelijkt zijn. We zijn naar schatting 11 uur per dag bezig met technologie en brengen tot 85% van onze tijd binnenshuis door. Meer dan ooit is het van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn om deze kennis in praktijk te brengen bij het ontwerpen van onze stedelijke woon- en werkomgevingen.

Betekenis

Biofilie is de ‘liefde voor het leven of levende systemen’. Het is onze inherente menselijke band met de natuur. In onze verstedelijkte wereld vol technologie en industriële architectuur voelt het soms alsof deze cruciale band praktisch verloren is gegaan. Biophilic design is een innovatieve manier om die verbondenheid te benutten voor het creëren van natuurlijke woon-, werk- en leeromgevingen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig design, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zo brengen we de buitenwereld naar onze gebouwde wereld.


Welzijn

Meer dan 50 onderzoeken uit de hele wereld, zoals het Human Spaces-onderzoek van Interface in samenwerking met professor psychologie Cary Cooper, tonen aan dat de natuur of omgevingen die de natuur nabootsen een positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn.

De 14 patronen

Niet elke ruimte kan ontworpen worden volgens alle principes, maar ook de toepassing van slechts een aantal elementen kan de welzijnswaarde van een interieur aanzienlijk verhogen.

1. Visuele verbinding met de natuur
Een stimulerend zicht op natuurlijke elementen, levende systemen en natuurlijke processen, zoals een raam met uitzicht op een tuin of op zee, potplanten, bloemperken, binnentuinen, groene muren en groene daken.

2. Niet-visuele verbinding met de natuur
Vaak ondergewaardeerde designinteracties die onze andere zintuigen stimuleren (geluiden, aanrakingen, geuren en smaken) om ons te herinneren aan onze verbinding met de natuur.

3. Niet-ritmische sensorische prikkels
Rijke zintuiglijke prikkels van de natuur met consistente maar onvoorspelbare bewegingen, zoals de beweging van gras of bladeren in de wind of rimpelingen op het water.

4. Temperatuur- en luchtstroomvariaties
Subtiele veranderingen in luchtvochtigheid, luchtstroom over de huid en de temperatuur van lucht en oppervlakken waarmee een natuurlijke omgeving nagebootst kan worden.

5. Aanwezigheid van water
Water zien, horen of aanraken.

6. Dynamisch en diffuus licht
Slim gebruik van licht en schaduw om de lichtomstandigheden en circadiane processen die in de natuur voorkomen na te bootsen.

7. Contact met natuurlijke systemen
Bewustzijn van of nabijheid tot natuurlijke processen, zoals seizoenswisselingen, wat ons herinnert aan de processen van gezonde ecosystemen.

8. Biomorfe vormen en patronen
Symbolische vertegenwoordigingen binnen het design van de patronen, vormen, texturen of numerieke arrangementen die in de natuur voorkomen.

9. Materiële verbinding met de natuur
Gebruik van materialen, structuren, texturen en elementen in design die de omgeving sterk weerspiegelen, om een allesomvattend gevoel van de natuurlijke wereld te creëren.

10. Complexiteit en ordening
Een abstract maar visueel aantrekkelijk concept dat gebruikmaakt van de rijke sensorische informatie van de symmetrische, hiërarchische en geometrische vormen van de natuur in design.

11. Perspectief
We hebben een wezenlijk verlangen om verder te kijken dan onze directe omgeving of over lange afstanden, wat teruggaat op een antropologische overlevingstheorie. Perspectiefpatronen bieden een breder of groter zicht op uw omgeving. Elementen van interieurdesign die dit het beste vertegenwoordigen zijn bijvoorbeeld balkons, extra grote ramen of skylights, tussenverdiepingen, open ruimtes of kantoren en glazen of transparante scheidingswanden en muren die een onbelemmerd uitzicht bieden.

12. Toevluchtsoord
Net als het perspectiefpatroon richt het toevluchtsoord patroon zich op de mogelijkheid om uit te kijken over uw omgeving, maar vanuit de veiligheid van een beschermde plek die losstaat van de drukte in de centrale werkruimtes. Een speciale capsule met geluidsisolatie binnen een open kantoorruimte biedt bijvoorbeeld een veilige plek zonder lawaai en prikkels, waar u zich kunt concentreren zonder dat u het zicht op de omgeving om u heen verliest.

13. Mysterie
Repliceert de spanning en de onbekende elementen van de buitenwereld binnen het gebouw. De belofte van meer informatie, die bereikt wordt door gedeeltelijk belemmerde verre uitzichten, bijzondere designaspecten, verrassende installaties of onverwachte architectuurkenmerken,
spreekt ons aan en betrekt ons bij onze omgeving. Het succes van het mysterie-patroon zit in de anticipatie van wat er om de hoek kan liggen, wat een sterke en zonder twijfel aangename menselijke reactie oproept.

14. Risico/gevaar
De sensatie van een herkenbaar risico in combinatie met het gevoel van een betrouwbare bescherming. Onze evolutie is gericht op overleven. Of het nu een hooggelegen loopbrug is of een glazen wand die uitkijkt over de skyline van de stad, het risico/gevaar-patroon roept het gevoel op dat u zich aan de rand van de veiligheid begeeft.

Bron: website van Interface

Samen verrijken deze elementen het interieur en verbeteren ze het welzijn van de mensen die zich in de ruimte bevinden. Biophilic design is daardoor meer dan alleen een paar potplanten neerzetten. Natuurlijk licht, goede akoestiek, levende muren, natuurlijke texturen en materialen en uitzicht op de natuur hebben stuk voor stuk een positief effect.

Ik heb een boeiende presentatie mogen bijwonen in het Jakarta hotel in Amsterdam, op dit moment het meest duurzame hotel ter wereld. Deze meeting stond geheel in het teken van Biophilic Design en wat dit voor meerwaarde kan geven aan een ontwerp. Het Jakarta hotel is daar een perfect voorbeeld van.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren