31 mei, 2018

Biophilic Design


Studio Lime ontwerp veel interieurs, bewust of onbewust, volgens de principes van biophilic design. 

Wat dat is? Simpel gezegd; biophilic design is het integreren van de natuur in interieur ontwerpen. Je kunt dit bereiken door:

  1. de natuur letterlijk naar binnen te halen
  2. door een natuurlijke omgeving te simuleren

Doel

Het doel van biophilic design is het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijt geraakt doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen.

Terwijl de natuur een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens juist zo wel bij varen.

Voordelen

Wij brengen veel van onze tijd binnen door (in steden wel tot 90%) en dit is niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Het toepassen van biophilic design elementen in een interieur werkt juist bevorderlijk voor de gezondheid  omdat het zorgt voor:

  • minder stress
  • verbeterde stemming, cognitieve functies en gezondheid
  • een toename van energie, productiviteit, creativiteit en een gevoel van veiligheid
  • een verbeterde kwaliteit van leven

Deze voordelen zijn aangetoond in diverse wetenschappelijke studies en er zijn verschillende case studies die de positieve effecten overduidelijk laten zien. (bron; Terrapin Bright Green)

Toepassingen

Je ziet veel biophilic design toegepast in de tech industrie en in de gezondheidszorg. Dit zijn met name plekken waar het werk stressvol en veeleisend is.

   

Kantoor van Amazon, Seattle                                  Royal children’s hospital, Melbourne

Maar ander mooi voorbeeld is een shopping mall waar bezoekers langer bleven en de besteding met 1,3% omhoog ging, na het aanbrengen van planten en andere natuurlijke elementen.

Categoriën

Planten in huis halen is een heel goed begin maar biophilic design is veel meer dan alleen dat . Je kunt een onderverdeling maken in 3 categorieën:

Categorie 1, Direct contact met de natuur. Dus contact met water, bomen, planten, daglicht.

Dit is ons ontwerp voor CoffeeLab in Eindhoven; hier is veel daglicht, een oase aan levende planten, zichtlijnen langer dan 6m en veel hout toepassingen.

Categorie 2, Indirect contact met de natuur
dus in de vorm van materialen, kleuren, vormen, patronen

Dit project, de lerarenkamer van een basisschool, heeft veel kleurgebruik dat direct terug te vinden is in de natuur. Maar ook de houten vloer, de ronde vormen van de stoelen en de print op de achterwand zijn voorbeelden van indirect contact met de natuur.

Categorie 3, Hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte. Dus is de ruimte energiek, ontspannend, herstellend?

Dit is een project van ons in Nijmegen. Een koffiezaak/yoga studio waar alles draait om rust en ontspanning. Je kunt je hier even terugtrekken, er is een goede akoestiek en een fijn binnenklimaat.

 

BDA – Biophilic Design Agency

Wij geloven dat biophilic design niet een voorbijgaande trend is maar meer de toekomst van ontwerpen. Dat is de reden dat ik begin 2018 samen met Avelien Thoben en Nelleke Minten (van ThobenMinten) een collectief ben gestart waarbij we ons alleen maar bezig houden met het ontwerpen van werkruimtes volgens de Biophilic Design filosofie. Onze website is online dus leuk als je een kijkje neemt op Biophilic Design Agency

En wil je meer weten? Wij komen graag langs om meer te vertellen over wat biophilic design voor uw bedrijf en medewerkers kan betekenen!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren