12 augustus, 2020

Biophilic interieur elementen CoffeeLab Breda

Biophilic_design_elementen

BIOPHILIC DESIGN, WAT IS DAT EIGENLIJK?
‘Biofilie’ betekent letterlijk liefde voor de natuur en het leven. Biophilic design is dus ontwerpen met de natuur in gedachte, zowel qua materiaalgebruik als qua gevoel; wat doet de natuur met ons als mens? Door heel bewust dit soort elementen toe te passen of te imiteren in een interieurontwerp, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zelfs eenvoudige natuurlijke elementen in de werkruimte kunnen al een enorme impact hebben op hoe mensen zich voelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de creativiteit en productiviteit stimuleert en het ons geluksgevoel verbeterd. 

TOEPASSINGEN
Maar hoe wordt dit toegepast in de praktijk? We maken gebruik van een aantal elementen die ook in de natuur aanwezig zijn en die proberen we zo goed mogelijk toe te passen in een gebouw. Een voorbeeld van zo’n element is licht. Als mens zijn we geprogrammeerd om mee te bewegen met een dag en nachtritme. Maar door de komst van kunstmatig licht zijn we dat biologische ritme kwijtgeraakt. Deze disbalans kunnen we herstellen door het toepassen van biodynamische verlichting. 

AKOESTISCHE ERVARING
Ook goede akoestiek is belangrijk. Als dit niet klopt zorgt het onmiddellijk voor hoofdpijn en vermoeidheid. Er zijn in CoffeeLab aan aantal materialen toegepast die een positieve invloed hebben op de akoestische ervaring van de ruimte, zoals het plafond, de houten wand en de vloerbedekking in het werk gedeelte. 

COFFEELAB & BIOPHILIC DESIGN
Het ontwerp van alle CoffeeLab zaken wordt gedaan door Studio Lime. Ontwerper Lianne Bongers is al enige jaren bezig met biophilic design in haar interieurs en ook bij CoffeeLab is het interieur vanaf het begin een natuurlijke oase geweest. En er zijn de laatste jaren steeds meer biophilic elementen toegevoegd, om nog meer ‘dat goede gevoel’ dat mensen hebben bij CoffeeLab, te benadrukken. 

Omdat er in Breda naast een ‘gewone’ CoffeeLab ook een co-working plek is gecreëerd, waar mensen langer verblijven, is het hier nog belangrijker geworden om de ruimte zo te maken dat mensen zich er fijn voelen. In dit stuk kun je lezen welke elementen we hebben toegepast met als doel gebruikers opnieuw in verbinding te stellen met de natuur zodat hun productiviteit en creativiteit omhoog gaat en ze zich prettig voelen
op deze werkplek!

CIRCADIAN LIGHTING
Verlichting is heel belangrijk bij een biophilic ontwerp. Door evolutie zijn wij mensen gewend aan een zonsopkomst, heldere hemel, en zonsondergang. Dit natuurlijke ritme stuurt allerlei lichamelijke processen aan waardoor het onze vitaliteit en slaap ondersteunt. Omdat we tegenwoordig veel meer binnen zijn in gebouwen, hebben veel mensen last van een biologische disbalans. Door een (te) laag lichtniveau voelen we ons futloos, somber en slapen we minder goed. Met alle gevolgen van dien.

Met een biodynamisch lichtsysteem, zoals dat bij CoffeeLab, volg je jouw natuurlijk ritme van dag en nacht waardoor je je energieker voelt, meer gemotiveerd, je kunt je beter concentreren en haalt daardoor het beste uit jezelf. 

VERLICHTING
Sustainable lamp Cebu is van het Amsterdamse merk Good&Mojo en is gemaakt van hand-geperste houtsnippers die anders geen bestemming hadden gehad. Per verkochte lamp wordt er 5% gedoneert aan de WakaWaka Foundation ( Swahili voor helder licht ). De humanitaire steun gaat naar plaatsen zonder stroomvoorziening, vluchtelingenkampen en/of rampgebieden zoals Nepal. 


De Grow lamp-serie van Zuiver, in samenwerking met ontwerpstudio ‘Rem atelier’ uit Rotterdam, geeft de illusie van groeiende, levende planten. Maar niets is minder waar. De zebraplant, fiddle leaf fig, de fan palm en de elephant ear plant zijn driedimensionale, gelaagde beelden van de plant. Door ze in een lichtbak te plaatsen geven ze een hyperrealistische illusie van een levende plant. Precies wat je nodig hebt om je lekker bij te voelen!