BIOPHILIC DESIGN – HET HELE JAAR EEN VAKANTIE GEVOEL?

Vakantiegevoel

Het hele jaar een vakantie gevoel? Met biophilic design kan dat! Het is weer de tijd van het jaar dat we massaal op vakantie gaan. Even ertussen uit, een paar weken ontsnappen aan de stress van ons dagelijks leven. De tijd vergeten, geen afspraken of verplichtingen meer en het enige waar je je druk over maakt is ‘wat eten we vanavond’? En waar doen we dat het liefst met z’n allen? De overgrote meerderheid van de Nederlanders kiest ervoor om die welverdiende vakantie door te brengen in of nabij de natuur.

“And into the forest I go, to lose my mind and find my soul”

John Muir

Aan zee, in de bossen, bij een rivier, in de bergen….stuk voor stuk plekken waar we ons fijn voelen. Want onbewust weten we het echt wel; dit zijn de plaatsen waar we kunnen ontladen, ontspannen en weer opladen. Dit zijn de plekken waar je volledig tot rust komt omdat je de verbinding weer aangaat; met de natuur, met je gezin en ook met jezelf. Eeuwenlang is dit onze natuurlijke habitat geweest en als mens zijn we nog altijd zo geprogrammeerd.

Het hele jaar vakantie gevoel

Die verbinding met de natuur wordt ernstig verstoort doordat we massaal in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en werken. Ons slaap-waak ritme wordt niet meer bepaald door de opkomst of ondergang van de zon maar door kunstmatig licht. En daar komt nog bij dat ons leven voor een groot deel in beslag wordt genomen door technologie. Allemaal factoren die ons vandaan houden bij een leven in contact met de natuur. Terwijl we diep van binnen best wel weten wat goed voor ons is. Anders zouden we in die schaarse vrije tijd niet en masse de natuur in trekken.

Maar hoe zou het zijn als we onze steden meer vergroenen? Hoe zou het zijn als we investeren in een werk en leefomgeving waarin je wél contact kunt maken met de natuur? Gewoon bij jou op kantoor, of in de zaak waar je werkt? Op de school of zorginstelling waar je zoveel van je tijd doorbrengt? Dat kan gewoon! Deze manier van interieurs ontwerpen heet biophilic design. En ik ben zooo enthousiast over alle voordelen die dit met zich meebrengt! Ik vertel er heel graag over; op mijn website www.studiolime.nl of in een persoonlijk gesprek op mijn (biophilic!) kantoor of tijdens een wandeling in de natuur. En wie weet heb jij straks op je werkplek het hele jaar door een vakantiegevoel, net zoals de medewerkers van Natuurhuisje!

Introductie Lianne Bongers