Hotelproject in Oostenrijk


In februari 2018 ben ik benaderd door een relatie of ik zin had om een hotel te ontwerpen….in Oostenrijk! Ik moest heel even nadenken, 1 seconde ongeveer; JA!!! Kom maar op, gaaf! We hebben dit project onder Horeca Development als team aangevlogen; Alex als kitchenconsultant, ik als ontwerper en Rob als projectleider. Het had wat voeten in aarde voor we het project binnen hadden gesleept maar de Nederlandse eigenaar (1 van de 3) geloofde in ons en onze samenwerking op afstand. Met 200% storten wij ons op dit geweldige ontwerpproces.

   

Het ging met name om de entree/lobby, een pizzarestaurant, een Aziatisch restaurant, een fine-dining en een buffetrestaurant/bar. We zijn begonnen met ons te concentreren op de entree omdat dit het visitekaartje van de zaak moest zijn. Uitnodigend, een warm welkom, een sfeervolle plek waar mensen graag even gaan zitten. Wij vonden dat er dan toch zeker een haard in moest. En een kleine bar. En stoelen met dierenhuiden. En plaatselijk gewonnen steen.

   

De sfeer moest een mix worden van herkenbare Oostenrijkse elementen (maar niet truttig of ouderwets) en modern hospitality-design zoals je dat in NL ziet. Met mooie materialen maar niet te chique. Na de 1e presentatie waren ze erg enthousiast, we hadden de juiste snaar geraakt. Door met de andere ruimtes; het Italiaanse restaurant.

Italiaans.restaurant.HD     Italiaans.restaurant.HD

Een aantrekkelijke open keuken hadden we bedacht, met een stukje show-cooking, zodat er beleving is in het restaurant. Mooie tegels op de vloer, houten latjes en canalé glas in de bar. Een stoere uitstraling door het gebruik van staal maar met warmrode accenten. We hebben de voortgang van ons plan in Oostenrijk mogen presenteren. Hier ontstond al wat wrijving maar vooral tussen de directeuren onderling. En he, zonder wrijving geen glans! De fine-dining moest toch een all-you-can-eat concept worden. En de bar een saloon. Dus wij bij thuiskomst weer als een gek aan de slag.

Er moest zo snel mogelijk een 3D tekening komen van de entree maar er waren nog zoveel zaken niet bekend. Toch maar met aannames een opzet gemaakt. Totdat we op een dag een vervelende mail kregen; de eigenaren hadden besloten de stekker eruit te trekken. Niet uit het project maar uit onze samenwerking. En nee, het lag niet aan ons. Nou ja, lang verhaal maar de sneltrein waar we opzaten kwam met een schok tot stilstand.

We hebben nog de 3d tekeningen af kunnen maken en zijn netjes betaald voor alle geleverde diensten maar wat overbleef was een enorme kater. Inmiddels zijn er wat maanden overheen gegaan en heeft het een plek gekregen. Nieuwe opdrachten zijn ervoor in de plaats gekomen (misschien zelfs weer een hotel in het buitenland) en wat rest is een gevoel van trots dat we een ontzettend gaaf ontwerp hebben gemaakt voor de lobby van dit hotel. En als het een beetje meezit gaat het ook zo uitgevoerd worden. Het is in ieder geval een leerzaam traject geweest in alle opzichten!