12 april, 2011

In de media

Interview in het magazine van de onderwijsbeurs NOT

14 december 2022

Ter voorbereiding op mijn presentatie over biophilic design, volgende maand op de Nationale Onderwijsbeurs in Utrecht, heeft Esmee Weerden mij geïnterviewd over de effecten van biophilia op leerlingen en personeel in het onderwijs. De hele tekst lees je hier.


Interview met Action Coach Sander van de Pol op YouTube

15 november 2022

Een tijdje terug ben ik geïnterviewd door de sympathieke Action Coach Sander van de Pol voor zijn serie over ondernemers en hun verhaal. Erg leuk om een keer zo te reflecteren op je ondernemerschap en de keuzes die je hebt gemaakt en nog wil gaan maken. Dankjewel Sander, voor het mooie gesprek!


Column Misset Horeca Designspecial

25 oktober 2022

Column Misset Horeca, Lianne Bongers

INTERVIEW IN VAKBLAD ARCHITECTENPUNT

Voor de 2e keer mocht ik, samen met Tim Knubben deze keer, voor het vakblad Architectenpunt Interieur mijn visie geven op het thema balans. Het is een leuk gesprek geworden over de verschillen en overeenkomsten tussen Tim en mijzelf. Klik op de foto’s voor een leesbare versie.


PROJECT OP DE SITE VAN ENTREE

8 september 2022

Flow yoga en food Delft in Entree

Flow Yoga & Food in Delft is volledig ontworpen volgens biophilic design

Aan de Groene Haven in Delft zit Flow Yoga & Food, een plek waar eten en yoga samenkomen. In het ene pand zit de yogastudio en in het andere pand zit de foodbar met een all-day-concept. Studio Lime tekende voor het design en richtte Flow Yoga & Food volledig in vanuit de principes van ‘biophilic design’. Eigenaren zijn Marjon Verhoeven en chefkok Bart Stotijn. Lees meer…


UITGELICHT PROJECT MISSET HORECA

29 augustus 2022

Flow Delft
Flow yoga Delft
Flow Delft in Misset
Flow foodbar Delft
Flow in mIsset Horeca
Flow foodbar in Misset
Marjon Verhoeven Flow

INTERVIEW IN VAKBLAD ARCHITECTENPUNT

Interview Studio Lime in Architectenpunt

17 maart 2022

Wat een mooi dubbel interview is het geworden in Architectenpunt Interieur. Met interieurarchitect Doreth Eijkens, die niet per se van de planten is. En ik, die geen project oplever zonder dat er (veel!) planten naar binnen zijn gehaald. Over mindset, duurzaamheid en roze muren! Klik op de afbeelding om het interview te lezen.


TRAGE TRANSITIE BOVEN SNELLE SWITCH

Als je een nieuw bedrijf begint of heropent, is het gebruikelijk om tijdens de verbouwing de oude zaak dicht te gooien, de ramen af te plakken en na een aantal weken de nieuwe zaak te openen. Die lijkt dan in niks meer op de oude, want die zaak heeft het immers niet gered. Dit kan anders.

Eerste publicatie 25 okt 2021 Column in Misset Horeca

Lianne Bongers planten

Met een beetje geluk is de oude inboedel verkocht, maar vaker belandt de totale inventaris op de stort, soms nog geen 4 jaar oud. ‘Dit gaan we anders doen’, dachten wij toen we in augustus het Eindhovense Usine kochten: een café-restaurant van 1400 vierkante meter inclusief alle meubels, waarvan sommige pas 3 jaar geleden zijn vernieuwd. We kwamen erachter dat veel mensen ook fijne, bijzondere, hartverwarmende herinneringen hebben aan het oude Usine. Dus wie zijn wij dan om dit af te wijzen? En te zeggen: ‘Dit was niet goed, weg ermee. Wat wij gaan doen is veel beter.’ Wij kiezen voor een trage transitie boven een snelle switch.

Transformatieproces
Mijn specialiteit als interieurontwerper is biophilic design; ontwerpen met de natuur als basis. In de natuur wordt alles hergebruikt, net zolang tot het vergaat. Wij kunnen veel leren van de natuur. We hoeven niet alles af te wijzen wat al even meegaat. Dit bracht ons op het idee om mensen mee te nemen in het proces van transformatie; van Usine naar Café Restaurant Eindhoven. Niet door ramen af te plakken maar door alles juist zichtbaar te maken. Sterker nog; door mensen deelgenoot te maken van het proces.

Niet af
Zo komt het dat half oktober in de Lichttoren in Eindhoven een café-restaurant opengaat dat er op het eerste gezicht niet heel anders uitziet dan het vroegere Usine. We gaan er vooralsnog alleen dingen aan toe voegen. Er komt een bakkerij, een (koffie)branderij en een brouwerij in. En we voegen een aantal biophilic designelementen toe, zoals materialen uit de natuur en veel levende planten (die symbool staan voor leven en groei). Maar dit is half oktober nog niet af.

Brouwketels
Het kan dus zomaar zijn dat je een kopje koffie geserveerd krijgt met het logo van Usine er nog op; eigenzinnig doorgestreept met daaronder Café Restaurant Eindhoven. De tafels die er niet meer perfect uitzien gaan we indekken met linnen-look tafelkleden en een stalen kastenwand wordt gevuld met een greenwall, ook goed voor de akoestiek. En als je dan aan je koffietje zit kun je ondertussen zien dat in het voormalige ‘Chambre d’Amis’ brouwketels worden gemonteerd. Dat is toch leuk om te zien? Waarom zou je dat wegstoppen?

Verantwoorde materialen

Natuurlijk hebben we een plan gemaakt hoe Café Restaurant Eindhoven er over 3-4 jaar uit moet komen te zien (minder industrieel, meer zachtheid) maar het is toch te leuk om telkens als je er komt weer iets te zien veranderen? Omdat meubels dan echt aan vervanging toe zijn, niet omdat we vinden dat het bij een nieuwe horecazaak zo hoort. En vanzelfsprekend kiezen we dan meubels en materialen uit die verantwoord gemaakt zijn, met aandacht voor het welzijn van mens en milieu. Want daar hebben wij als ontwerpers ook onze verantwoordelijkheid in te nemen.

Lianne Bongers is eigenaar van Studio Lime en medeoprichter van Biophilic Design Agency. Ze helpt bedrijven bij het ontwerpen van een interieur waar de gezondheid en het welzijn van de gebruiker voorop staan.


GEZOND GROEN

Zwembaden Plus – juni 2021

Steeds vaker weten journalisten mij te vinden als het gaat over biophilic design. En het blijft leuk om er over te vertellen omdat het zo dicht bij mij ligt en me aan het hart gaat. Ik geloof er zo in dat hoe meer mensen hiermee in contact komen hoe beter het is voor onze planeet. Immers als je bewust kunt voelen wat de natuur voor je doet, dan zul je er ook beter voor gaan zorgen en de natuur meer op waarde schatten.

Voor 2 Belgische magazines heeft Janneke Sinot mij geïnterviewd over wat biophilic design kan betekenen voor zwembad en sauna/wellness ruimtes. Onderstaande


GEZOND GROEN IN DE WELLNESS

Zwembaden Wellness Pro – juni 2021

“Meer groen in het interieur. Het is een uit Amerika en Engeland overgewaaide trend die ook in de Benelux niet meer te negeren valt. Je ziet hem terug in woonhuizen en bedrijfsgebouwen, maar bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg. Vreemd is dat niet, want groen is gezond en geeft mensen een goed gevoel. Ideaal dus voor toepassingen in de wellnesswereld! We spraken interieurontwerper Lianne Bongers over haar specialisatie: ontwerpen met de natuur als basis.”


ON THE COVER OF….BOUWKWALITEIT

Bouwkwaliteit – juni 2021

‘Bouwkwaliteit in de praktijk’ is het vakblad van Cobouw dat wordt verspreid onder architecten en bouwkundigen. Ik ben hiervoor geïnterviewd door Katja van Roosmalen over biophilic design.

Het is zo leuk om mensen te enthousiasmeren voor biophilic design en nu ook echt te zien dat het steeds vaker goed opgepakt wordt. Door journalisten, architecten en collega interieurontwerpers. Immers, hoe breder het gedragen wordt hoe meer impact we samen kunnen maken!

DESIGNTREND: GROEN IS DE TOEKOMST

Entree Magazine – januari 2021

Van schattige hangplantjes tot exemplaren met reusachtige bladeren en varianten van zijde: groen is de toekomst. Met dit artikel over natuurlijk en ‘biophilic’ design geven we vast een preview van het thema design in het trendmagazine Trending Topics 2021. De hele publicatie, met onze bijdrage lees je hier

Restaurant the George, Oisterwijk
Restaurant the George, Oisterwijk

Onze kennisbijdrage aan het Facilitair Journaal gaat over biophilic design in kantoren

CoffeeLab Breda werkplekken
CoffeeLab co-working, Breda

Niemand weet hoe de toekomst van kantoren eruit gaat zien post-corona, maar we kunnen die wel zelf vormgeven. De vraag is wat we geleerd hebben van deze periode en hoe we dit geleerde in de praktijk gaan brengen? En kan biophilic design daarin een rol spelen?

HERSTELLEND VERMOGEN
De term biofilie betekent liefde voor het leven en de natuur als geheel. Biophilic design creëert omgevingen waarin veel natuurlijke elementen aanwezig zijn zoals planten, waterpartijen, organische vormen, frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialen. Met als doel het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijtgeraakt doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen. Terwijl de natuur juist een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens zo wel bij varen. Lees meer…..


De meerwaarde van biophilic design in een post-covid wereld

groen toepassing in horecazaak
Column voor Misset Horeca, 15 september 2020

Veel van de horecabedrijven waar we graag vertoeven zijn niet meer hetzelfde. De vertrouwde zaak waar we zo graag kwamen, is een ware vesting geworden waar je vooraf moet reserveren, handen ontsmetten, temperatuur opmeten en afstand houden. Dit alles staat haaks op waar de horeca voor staat; ongedwongen gastvrijheid en verbinding. Is biophilic design een oplossing?

Ook wij als ontwerpers worden uitgedaagd om na te denken over hoe wij met ons vak een bijdrage kunnen leveren aan een wereld waarin we niet om covid-19, en alle gevolgen, heen kunnen. En dan heb ik het niet over kuchschermen en 1,5 meter-opstellingen, omdat ik ervan uitga dat deze tijdelijk zijn. Maar wel over duurzame, lange termijn oplossingen die de mens en zijn gezondheid en welzijn vooropstellen. Lees hier meer


ENTREE Magazine; CoffeeLab Eindhoven terug op CS

CoffeeLab is terug op het CS
Klik op de afbeelding voor de volledige tekst

Geopend in het centrum van Breda: CoffeeLab

Entree Magazine CoffeeLab

Op de site en in het magazine van Entree staat een mooie publicatie over de opening van CoffeeLab Breda. “De focus van het interieur van deze nieuwe Coffeelab ligt op een biophilic interieur. Lianne Bongers van Studio Lime: “Simpel gezegd is dit het integreren van de natuur in het interieur, door de natuur letterlijk binnen te halen of door een natuurlijke omgeving te simuleren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit goed voor de gezondheid is.” Lees meer…


15 jarig bestaan Studio Lime – november 2019

Een mooi overzicht van de diverse gerealiseerde interieurprojecten van de afgelopen jaren, ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan op 15 november 2019.

——————————————————————————————————————————————————————————————

Column in Misset Horeca Interieur –  september 2019

Voor de zomer werd ik gevraagd of ik zin had om 2x per jaar een column te schrijven over mijn vak, mijn passie voor biophilic design, de inspiratiereizen die ik regelmatig maak en mijn kijk op ontwerpen, sfeer en interieur, voor zover die interessant zijn voor de lezers van Misset Horeca. Nu houd ik, naast dit alles, ook erg van schrijven dus ik hoefde er niet heel lang over na te denken. Hier lees je mijn allereerste bijdrage.

Lianne Bongers: Hoe belangrijk is het interieur eigenlijk?

Lianne Bongers: Hoe belangrijk is het interieur eigenlijk?

Als ontwerper ben ik natuurlijk geneigd om te zeggen dat het interieur van een horecazaak ont-zet-tend belangrijk is voor het uiteindelijke succes van de onderneming. Een goed interieurontwerp bepaalt immers niet alleen de looks maar ook de sfeer, de routing, de akoestiek en de verlichting. Stuk voor stuk van wezenlijk belang om de gast een goed gevoel te geven…lees meer….

——————————————————————————————————————————————————————————————

Gastbijdrage in nieuwsbrief Satelliet meubelen – maart 2019

Gastbijdrage biophilic design

——————————————————————————————————————————————————————————————

Entree magazine met ontwerp Theatercafé – maart 2019 Theater aan de Parade; kleurrijk en vrolijk

——————————————————————————————————————————————————————————————

Stukje op de site van Misset Horeca   –   januari 2019

Interieur Theater aan de Parade counter

Horeca interieur: Flexibel interieur in Theatercafé Den Bosch

Het Theatercafé, direct bij de entree van Theater aan de Parade in Den Bosch onderging een metamorfose. ‘Het interieur is kleurrijk, licht, comfortabel, vrouwelijk én flexibel’, zegt interieurontwerper Lianne Bongers.

De keywords voor het nieuwe Theatercafé waren: wereldkeuken, thee, wijn, foodsharing en open keuken. Lianne Bongers van Studio Lime maakte in samenwerking met Horeca Development een totaalplan voor alle horeca van Theater aan de Parade. Horeca Development was verantwoordelijk voor de routing, logistiek en het foodaanbod. Interieurontwerper Lianne Bongers richtte de horecaruimtes  van het theatercafé in. (lees verder….)

——————————————————————————————————————————————————————————————

Misset Horeca – de toekomst van interieur ontwerp  –  Nov 2018

interieur ontwerp Coffeelab Den Bosch
Biophilic Design: wat is het en wat kun je er mee in de horeca

Je loopt in het bos. Je hoort de wind zachtjes door de bladeren waaien. De zon kleurt het groen in allerlei tinten en na elke bocht is je zicht compleet anders. Rust overvalt je… Jammer dat we steeds meer tijd binnen doorbrengen. Het feit dat ‘buiten zijn’ ons welzijn verbetert, dringt door tot ontwerpers. Er is ook een naam voor: Biophilic Design. Wat is het en wat kan ik er als horecaondernemer mee?

Wat is Biophilic Design?

‘Het is best moeilijk om Biophilic Design kort en krachtig te omschrijven. Het is een vorm van ontwerpen en inrichten waarbij je ruimtes maakt en het welzijn van de gast voorop staat. Om dat
gevoel van welzijn te maximaliseren, gebruik je de natuur en natuurlijke processen. Omdat mensen zich daarbij op hun best voelen. Lees meer ….

——————————————————————————————————————————————————————————————

Misset Horeca,  planten in horeca interieurs   –   juni 2018

Interieurontwerp Coffeelab Eindhoven

Kunstplanten zijn uit, levend groen in de horeca is al een paar jaar in. Met planten in bijzondere hangende constructies, een wand vol groeiend groen en ‘retro-kamerplanten’ in groepjes bij elkaar wordt een hip huiskamergevoel gecreëerd. Maar wat kost zoiets en hoeveel onderhoud vergt het? Klik hier voor het hele artikel

——————————————————————————————————————————————————————————————

Interview op het platvorm “passie pensioneert nooit”  – sept 2017

Ik mocht mijzelf interviewen over mijn leven als creatieve professional in het kader van “passie pensioneert nooit”. Erg leuk om over deze vragen na te denken en hopelijk hiermee een inspiratie te kunnen zijn voor anderen om je hart te volgen, door te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt! Klik op de afbeelding om het hele interview te lezen!

Passie pensioneert nooit, Lianne Bongers

——————————————————————————————————————————————————————————————

ENTREE Yoga, food & drinks bij Bhalu in Nijmegen – sept 2017

Het toonaangevende Entree Magazine schreef een leuk stukje op hun site over de door ons ontworpen koffiezaak Bhalu in Nijmegen. Over het interieur zeggen ze dit:

Interieur
Lianne Bongers van Studio Lime is verantwoordelijk voor het interieur. Ze zegt: “Uitgangspunt voor het interieur was ‘ontspanning’. In balans komen met je lichaam en geest. Dit vertaalt zich in het interieur naar het gebruik van natuurlijke- en levende materialen. De vloer is bijvoorbeeld van bamboehout, verantwoord en duurzaam.” Ook de aanwezigheid van vele groene planten moet zorgen voor een ongedwongen ontspannen sfeer. Bongers: “Planten die groeien en langzaam een eigen identiteit aannemen, staan symbool voor ons als mensen. Wij groeien ook door bewuster in het leven te staan en verantwoorde keuzes te maken en zo meer in balans te komen.”  Er is ten slotte gekozen voor aardse kleuren, die een rustgevend effect hebben.

Entree.Bhalu

——————————————————————————————————————————————————————————————

Entree Magazine, kenners keuren specialty-koffie  –    maart 2016

En weer was het door Studio Lime ingerichte CoffeeLab het decor voor een mooie productie; deze keer draaide het om de koffie zelf, niet zozeer om het interieur. Maar toch levert het mooie plaatjes op van de zo kenmerkende hangplanten en de prachtige koperen stamtafel van Aart van Asseldonk. Bovendien kwam onze eigen koffie blend goed door de test! Klik op de foto’s om de tekst te lezen.

CLEntree1 CLEntree2   CLEntree3

——————————————————————————————————————————————————————————————

Entree Magazine, alweer CoffeeLab nieuws   –   26 januari 2016

CoffeeLabUnit

Barista Jeroen Veldkamp en zijn compagnons (Jan Willem van der Aa en Rob Bongers) van Coffeelab in Eindhoven openen de komende weken op 3 onbemande tankstations in Nederland een Coffeelab-kiosk.

Tekst: Rianne Snijder

De eerste kiosk opent volgende week in Dordrecht en is onderdeel van een gloednieuw horecapaviljoen op een onbemand Esso-tankstation aan de Oranjelaan, daarna volgen Eindhoven en Velsen-Noord. “Een tijdje geleden werden wij benaderd door het moederbedrijf De Haan, dat zo’n 130 tankstations in heel Nederland runt,” vertelt Veldkamp aan Entree Magazine. “Bij meerdere onbemande tankstations in het land […] lees meer

——————————————————————————————————————–

Nieuwe site, nieuw logo – januari 2016

Een frisse nieuwe start van 2016 met niet alleen een nieuwe website maar ook maar meteen een opgefrist logo. Nog steeds met een beton achtergrond en hetzelfde lettertype maar een eigenwijs e-tje op het eind in de vorm van een doorgesneden limoen, die ook los te gebruiken is. Ik ben er blij mee!


——————————————————————————————————————————————————————————————

Interview Entree Magazine      –      januari 2016

Leuk interview! Nieuw jaar, nieuwe trends? Uw eigenste interieurontwerper Lianne Bongers over storytelling en de feminisering van de horeca.

12509063_1090364401004456_5716517862840975290_n

——————————————————————————————————————————————————————————————

De wereld van food – DeliXL      –       januari 2016

Wie droomt er niet van… Een succesvol horecaconcept dat klopt van A tot Z? Erik van Gerwen en Marco Karssemakers hebben een manier bedacht – genaamd: de Eindhoven methode – waarop je ieder horecaconcept kunt toetsen, maar ook nieuwe concepten kunt bedenken die kloppen als een bus. Mooi artikel waarin CoffeeLab als voorbeeld wordt genoemd van deze methode voor succes! Klik op de afbeelding voor het hele artikel.

Schermafdruk 2016-01-06 15.18.31

——————————————————————————————————————————————————————————————

Misset Horeca      –     november 2015

Best stoer om 1 van de 50 (inter)nationale designers te zijn die door Horeca Misset gevraagd zijn naar de trends op het gebied van hospitality. Het eerste deel staat in de design-bijlage van deze maand. Klik op de afbeelding om de tekst te lezen.

Schermafdruk 2015-11-02 11.42.22 Schermafdruk 2015-11-02 11.43.47

Schermafdruk 2015-11-02 11.42.48 Schermafdruk 2015-11-02 11.43.15

——————————————————————————————————————————————————————————————

Eigen Huis & Interieur      –      november 2015

EINDHOVEN – De designstad van Nederland rocks! Dat wisten wij natuurlijk al lang, maar nu heeft EH&I het ook ontdekt. Met een prachtige special over ‘onze stad’ waarin veel designers aan het woord komen (en waar je binnen kunt kijken!). Maar leuker nog; met een fotoreportage over alle Eindhovense places-to-be en daar staat ons CoffeeLab ook prominent tussen! “Goeie koffie, een relaxte sfeer en een creatief concept”….daar wordt ik blij van!

CoffeeLab.Eigen Huis CoffeeLab.Eigen Huis CoffeeLab.Eigen Huis

——————————————————————————————————————————————————————————————

Horeca vakblad Entree Magazine      –       maart 2015

In de terrasspecial van het maartnummer worden 3 designers gevraagd naar de laatste trends op terrasgebied. Studio Lime mocht ook haar kijk geven op het steeds belangrijker gedeelte van een horecazaak; de uitstraling van het terras. Lees hier het artikel met designtips.

FullSizeRender-1

11041755_919622908078607_8656714299563673813_n FullSizeRender

——————————————————————————————————————————————————————————————

Horeca vakblad Entree Magazine      –       januari 2015

Mooi geschreven stukje over het door Studio Lime ingerichte CoffeeLab UC in Eindhoven. Op de site van Entree staan nog meer prachtige foto’s!

Studio Lime Entree Magazine CoffeeLab UC Eindhoven

——————————————————————————————————————————————————————————————

Vakblad Inside Information      –      juni 2013

Maar liefst 4 fullcolour pagina’s in het juni nummer van het vaktijdschrift Inside Information zijn er gepubliceerd van het Wipro kantoor dat Studio Lime vorig jaar mocht ontwerpen en inrichten op de High Tech Campus in Eindhoven.

WiproID1WiproID2 

WiproID3WiproID4

——————————————————————————————————————————————————————————————

Eindhovens Dagblad  – ‘Watermens’      –      april 2012

Een paginagroot interview in de nieuwbouw bijlage van het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad over hoe je overleefd in tijden van crisis. Een bijzonder stuk is het geworden dankzij Janneke Sinot en fotograaf Marc Bolsius!

Studio Lime interview ED

——————————————————————————————————————————————————————————————

Stijl Magazine      –      mei 2012

In het online tijdschrift Stijl Magazine verscheen een stukje over het sfeervol inrichten van nieuwbouwwoningen. Dat je daar net iets meer moeite voor moet doen dan in een oud huis maar dat het wel kan. Hier de link naar het artikel.

Waterlinie.woonkamer

——————————————————————————————————————————————————————————————

Blog Eindhovens Dagblad      –     april t/m juni 2012

Ruim 13 weken lang heb ik een blog geschreven voor het woongedeelte van de site van het Eindhovens Dagblad. Elke week werd hier melding van gemaakt met een klein stukje met foto in de zaterdagkrant.

Blog Studio Lime voor ED

——————————————————————————————————————————————————————————————

Barlife Magazine      –      december 2009

In Barlife Magazine een interview over de toepassing van kunst in de horeca.

StudioLime.Barlife

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren