El Refugio

El Refugio; ontwerpen voor een mooi project
El Refugio; ontwerpen voor een mooi project

Enige tijd geleden heeft Studio Lime op vrijwillige basis haar diensten aangeboden en zich verbonden aan een prachtig project. Via een vriendinnetje kwam dit op mijn pad en ik vond het meteen een bijzonder initiatief. Het gaat hierbij om het realiseren van een herstelhuis, waar mensen met psychische klachten tot rust kunnen komen en dat hen op deze manier kan helpen om grip te houden op hun leven en erger kan voorkomen.

Schuilplaats
Wie op pelgrimage vertrekt naar Santiago de Compostella zal vroeger of later terecht komen in één van de vele refugio’s aan de Camino Frances. ‘Refugio’: schuilplaats, toevluchtsoord, asiel. Maar ook synoniem voor overnachting, accommodatie, stulp of optrekje.

Gastvrijheid
Wie ooit heeft verbleven in een refugio kan vertellen over de gastvrijheid en de gemeenschapszin die er leeft. Er is ruimte voor ieders persoonlijk verhaal, ieders eigen wijze van doen. De één zoekt contact, de ander vindt rust. Zo vindt een ieder zijn eigen manier om te herstellen van de geleverde inspanningen en zich voor te bereiden op het vervolg van de reis.

Balans
In Nederland krijgt één op vier mensen in zijn leven te maken met een psychische of psychiatrische aandoening of ziekte die gedurende kortere of langere tijd van invloed is op zijn/haar leven. Gedurende zo’n periode zijn er momenten waarin er behoefte bestaat aan een omgeving waar mensen met psychische problemen kortdurend tot rust kunnen komen, waardoor zij beter in staat zijn om in balans te blijven.

El Refugio; ontwerpen voor een mooi project

Een refugio langs de pelgrimsroute Santiago de Compostella

Heilzaam blauw
En hoe mooi is het als je over zo’n ruimte echt na mag denken. Over de meest optimale indeling en materiaalgebruik, maar vooral ook over welke kleuren een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstel van deze mensen. Ik ben hiervoor te rade gegaan bij Feng Shui en de beginselen van kleurentherapie, een erg interessant vakgebied, en uiteindelijk uitgekomen op ‘heilzaam blauw’. Op het moodboard hierboven lees je waarom.

Hulpvraag
Omdat dit soort projecten niet of nauwelijks gefinancierd worden vanuit de overheid, is El Refugio een burgerinitiatief dat afhankelijk is van vrijwilligers en giften. Omdat ons netwerk in de meubelbranche groot is, hebben we een hulpvraag uitgezet om spullen te vergaren voor de inrichting en daar wordt heel goed op gereageerd. Deze hulpvraag blijft actueel omdat de doelstelling is om meerdere El Refugio’s in het land te openen. Dus mocht u ergens nog prima meubels hebben staan, wij zijn er blij mee! De volgende bedrijven verlenen al hun medewerking, waarvoor dank:
– Burotronic
– Silent Gliss
– De Klerk
– Palau
– Leoxx

El Refugio; ontwerpen voor een mooi project