Lerarenkamer Waterrijk

inrichting lerarenkamer Inrichting lerarenkamer
Er is door mij al veel over geschreven maar nu is het ook echt af en kan ik mooie foto’s laten zien; het ontwerp voor de lerarenkamer van Waterrijk. Een erg leuke opdracht omdat het de school van mijn kinderen betreft, en ik de ruimte en de gebruikers goed ken. Van tevoren heb ik het lerarenteam om input gevraagd en hier kwamen de volgende wensen uit naar voren; een sfeervolle ruimte, trendy, gezellig, kleurrijk, intiem, rustig, betere akoestiek, sfeerverlichting, minder inkijk van buiten. Dit heb ik weten te vertalen naar een interieurplan en een sfeerbeeld dat zeer enthousiast is ontvangen door leerkrachten en directie, waardoor ik vervolgens zorg heb mogen dragen voor de gehele uitvoering.

Flexibele inrichting
Om wat meer beschut te zitten is de ruimte afgescheiden met 3 op maat gemaakte open vakkenkasten waarin plantenbakken zijn verwerkt. Een van de wensen was ook om loungebanken te hebben voor een ontspannen zit tijdens de pauzes. Deze banken zijn haaks op de kasten geplaatst waardoor een afgeschermd hoekje ontstaat. Een grote leestafel met een lectuurvak in het midden is de centrale plek waar gezamenlijk gegeten kan worden. Om even 1 op 1 met iemand te zitten zijn er 6 hoge tafels met barkrukken. Deze vormen, naast elkaar gezet, ook weer een grote tafel voor 12 personen voor bvb een vergadering.

Kleurenplan
Omdat er in de ruimte een oranje keuken aanwezig is en een oranje bar, moest deze kleur wel het uitgangspunt worden. Maar ik wilde niet teveel ‘blije-kinder-kleuren’ gebruiken omdat het juist een plek moest worden van ontspanning voor de leraren, even weg van het kindergedruis. Ik heb veel hout toegepast, in dezelfde kleur als het hout van de enorme trap die van beneden naar de lerarenkamer toe leidt.

inrichting lerarenkamer inrichting lerarenkamer inrichting lerarenkamer

 

 

 

 

 

Functionele visuals
Om de inkijk tegen te gaan zijn er visuals op de ramen gekomen in de vorm van silhouetten van spelende kinderen. De draadjes gordijnen zorgen ervoor dat je nu nog wel lekker naar buiten kunt kijken maar naar binnen kijken is een stuk moeilijker geworden. Op de keukenwand heb ik een print uitgekozen met berkenbomen waar de warme oranjetint in terugkomt zonder schreeuwerig te zijn. Deze loopt prachtig over in het glas van de keuken en de buitendeur, wat vooral in de avond een geweldig effect geeft. Ook de grote inrichting lerarenkamer inrichting lerarenkamer zwarte lampen hebben dezelfde berkenprint gekregen aan de binnenkant. Op de ramen naar de klassen toe zit ook een bomenprint maar dan in silhouet-vorm.

Entree
Een andere vraag van de directie was of ik iets kon verzinnen om duidelijker te maken waar de entree van de school zit. Op het speelplein zitten een aantal patio’s en 1 daarvan is de entree, echter voor onbekenden is onduidelijk welke. Hiervoor heb ik een prachtige print gevonden van, hoe toepasselijk voor t’ Slingertouw, touwtrekkende kindjes bij een zonsondergang. Zonder suffe bordjes “ingang” is het nu voor idereen duidelijk waar ze moeten zijn. En wat een prachtig effect, ook in de avond als het licht eronder schijnt!

inrichting lerarenkamer inrichting lerarenkamer Reacties
Omdat ik er regelmatig aanwezig ben geweest de laatste tijd heb ik ook veel spontane reacties gehoord van leraren, maar ook van kindjes, en dat zijn de leukste: “zijn ze een theater aan het bouwen?” of “het lijkt nu wel een restaurant”. Maar het meest waardevolle is toch wel als je hoort van het team “je hebt zo goed naar ons geluisterd”….Want dat is tenslotte het belangrijkste in ons vak!

 

Quote
Dit zei de directeur van Basisschool ’t Slingertouw, Robert van der Velde, na oplevering: “Inspirerende gesprekken en daaruit volgend een ontwerp dat helemaal aansloot bij onze wens! Creativiteit, een goede smaak voor interieur en oog voor kleur heeft ervoor gezorgd dat onze koffiekamers omgetoverd zijn tot prettige pauze,- en werkplekken. Daarna nog een pimp beurt, door de school om te toveren van een gedateerd gebouw naar een kleurrijke leeromgeving!”