Vintage meubel design

Wonen1

Het woord vintage is hot! Het is eigenlijk een chique woord voor 2e hands en letterlijk betekent het vint-age, ouder dan 20 jaar. Het past erg in deze tijd van duurzaamheid en bewust omgaan met onze planeet.

Je vindt vintage op allerlei terreinen en er zijn mensen die er hun levensstijl van hebben gemaakt. Je hebt natuurlijk vintage kleding, dit is vaak haute-couture van een aantal jaren oud. Vintage auto’s, hoewel hier de term old-timers of klassieke auto’s vaak voor wordt gebruikt. Er schijnt zelfs een levendige handel te zijn in vintage gitaren maar we gaan het hier natuurlijk hebben over meubels.

Vintage meubelen vind je in een paar categorieën; echt oud, retro, design klassiekers en nieuw gemaakt met oude materialen.

Echt oud
Voor de liefhebbers van vintage bestaan er alleen de echte, originele vintage meubelen. Het liefst van een bekende ontwerper uit de jaren ‘50 of ’60 uit bijvoorbeeld Scandinavië. Binnen dit segment bevinden zich ook de collector’s items die zomaar ontzettend veel geld kunnen kosten op een veiling. Er zijn tegenwoordig genoeg winkels die een flinke collectie betaalbare vintage design verkopen. Een goed voorbeeld is FabriekNL in Waalwijk, zij hebben maar liefst 5000m2 vintage uitgestald staan in een prachtige oude schoenenfabriek. Ze kopen meubels in, knappen ze zelf op en verkopen het weer door.

01352

Retro
De term retro staat voor het teruggrijpen naar het verleden bij ontwerpen van producten van nu; de vormgeving van nieuwe producten is niet zozeer een kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug.

Wonen3

Design klassiekers
Deze categorie zou je ook nog onder kunnen verdelen in items die weliswaar lang geleden ontworpen zijn maar opnieuw uitgebracht, en die je dus nieuw in de winkel te bestellen. En dan heb je nog de meubels die niet opnieuw zijn uitgebracht en dus zeer zeldzaam en kostbaar. Een goed adres voor betaalbare jong gebruikte kantoormeubels is www.punt040.nl

  Wonen4

Nieuw gemaakt met oude materialen
De laatste categorie bestaat uit nieuwe meubels of producten die gemaakt zijn van materialen van vroeger. Unieke exemplaren dus vaak omdat het materiaal, soms al na 1 keer, opraakt. En ondanks dat je het hier hebt over iets nieuws heeft het toch de uitstraling van vintage. Zoals dit bureau, gemaakt van oude koffers.

021412_richards_trunk_desk_21

Persoonlijk houd ik erg van vintage meubelen vanwege het doorleefde karakter. Er zit al ziel in als je het koopt. Maar wat ik het mooiste vind is om vintage meubelen in een interieur te combineren met modern design waardoor je een prachtig spanningsveld krijgt tussen oud en nieuw.

Deze post is eerder gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad op 9 juni 2012