BIOPHILIC DESIGN – VORMEN & PATRONEN

De natuur kent nauwelijks rechte lijnen. Bijna alles wat je daar tegenkomt is vloeiend, rond, glooiend. Van de vormen en patronen van een paddenstoel, een schelp of een bloem gaat een zekere geruststelling uit. In tegenstelling tot iets wat hoekig of stekelig is. We weten instinctief meteen dat dit gevaar inhoudt en blijven er uit de buurt. 

VORMEN

Dit is de reden dat wij ons op een onbewust niveau veiliger voelen in ruimtes met niet te veel rechte hoeken. Ronde vormen doen ook veel vriendelijker en meer uitnodigend aan. Je wordt als vanzelf aangetrokken door een looppad dat niet recht maar kronkelend is omdat het je nieuwsgierigheid prikkelt en je uitdaagt om te kijken wat er achter de volgende bocht te zien is.

Door natuurlijke vormen in interieurs toe te passen zorg je er dus voor dat mensen zich prettig en op hun gemak voelen. Ze kunnen ontspannen want het voelt veilig. En deze natuurlijke vormen kun je op heel veel verschillende manieren toepassen. Door de meubels die je kiest maar ook door het gebruik van vormen zoals stippen, strepen, golven, honingraat, visgraat, mozaïek etc.

PATRONEN

Onderzoek heeft aangetoond dat wij mensen het liefst kijken naar zachte rondingen. Bij deze patronen is de meeste hersenactiviteit gemeten. Maar ook het kijken naar fractals, zich herhalende vormen in verschillende groottes, doet iets met ons brein. We worden er zo rustig van dat we er zelfs langere tijd naar willen staren. Dit spreekt het gedeelte in de hersenen aan dat ook geactiveerd wordt bij het luisteren naar muziek.

“Als je echt van de natuur houdt, vind je overal schoonheid”

Vincent van Gogh

De spiraal is een voorbeeld van een fractal die veel voorkomt in de natuur. Waarom we hier als mens zo goed op gaan is nog altijd een raadsel. Vooral de gulden snede of Fibonacci spiraal heeft een gunstig effect op ons, waarschijnlijk vanwege de verhoudingen. Het is niet voor niets al duizenden jaren een belangrijk uitgangspunt voor design, kunst en architectuur.

In biophilic design laat zich dit vertalen in behang patronen, tegels, houten wandpanelen, motieven in meubelstof, vloerbedekking met natuurprints. Een mooi voorbeeld is het behang dat ik onlangs heb toegepast in de foodbar van Flow in Delft. Het heet Dreamworld en heeft een print met grote bladeren en een heel mooi natuurlijk kleurpallet. Maar daarnaast zit er een zich herhalend streepjespatroon in dat weer correspondeert met de houten latjes in de muur ernaast. Dit zorgt precies voor de rust en het weer opladen waar ze bij Flow voor staan; gezondheid van lichaam en geest.

Meer info over:
– Flow yoga & food https://flowyogaandfood.nl
– Het prachtige behang https://bymaut.com/
– Biophilic design https://www.studiolime.nl/biophilic-design/